Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy Mistrzów Smaku! Poznaj liderów plebiscytu w powiecie bytowskim

Łukasz Boyke
Pierogarnia przy ulicy Dworcowej 15 każdego dnia proponuje klientom m.in. inną zupę
Pierogarnia przy ulicy Dworcowej 15 każdego dnia proponuje klientom m.in. inną zupę Łukasz Boyke
W ostatni piątek lipca rozpoczęło się głosowanie w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2017 organizowanym przez „Dziennik Bałtycki”. Walka o głosy potrwa do końca miesiąca. Zwycięzca w każdej z kategorii może być tylko jeden. Ci, którzy zdobędą najwięcej głosów otrzymają cenne nagrody.

W powiatowym etapie głosować można na Restaurację Roku, Kucharza Roku, Kelnera Roku oraz Cukiernię/Kawiarnię Roku i Piekarnię Roku. Laureaci w każdej z tych kategorii poza nagrodami zdobędą także awans do drugiego etapu głosowania - wojewódzkiego finału, który wyłoni najlepszych na Pomorzu.

Póki co w kategorii Restauracja Roku prowadzi Pierogarnia przy ulicy Dworcowej w Bytowie. To miejsce, które stosunkowo niedawno pojawiło się na gastronomicznej mapie miasta. Prowadzący to miejsce Edward Wirkus twierdzi, że lokal jest coraz chętniej odwiedzany przez mieszkańców Bytowa i okolic.

- Teraz w pełni sezonu turystycznego mamy wielu klientów zza granicy - tłumaczy właściciel lokalu. - Lokal funkcjonuje w tym miejscu od maja ubiegłego roku. Przyznam szczerze, że jestem zaskoczony udziałem w tym plebiscycie. Najwidoczniej któryś z klientów musiał nas zgłosić. Jeśli chodzi o naszą restaurację, to specjalizujemy się tylko w pierogach i każdego dnia mamy inną zupę dnia. Lokal czynny jest od 14 miesięcy. W ofercie mamy pierogi mięsne, ruskie, ze szpinakiem, z kapustą i grzybami oraz owocami. Jeśli chodzi o te ostatnie, to robimy je z owocami, które są aktualnie dostępne. Czyli wcześniej były z jagodami i truskawkami, a teraz panie robią z malinami. Zależy to od pory roku. Zależy nam na tym, aby pierogi smakowały. Stawiamy przede wszystkim na jakość a przy produkcji wykorzystujemy tylko produkty wysokiej jakości. Edward Wirkus i jego żona są na emeryturze, a pierogarnia, to dodatkowe zajęcie.

- Zależało nam na tym, aby wyspecjalizować się w jednym konkretnym produkcie. Postawiliśmy na pierogi domowej roboty. Zainteresowanie naszymi daniami jest spore. Pierogi produkowane są na bieżąco. Prowadzimy ten lokal, bo widzimy zainteresowanie wśród lokalnej społeczności. Mamy radość z tego, że ludzie nas odwiedzają i chwalą naszą kuchnię. To daje nam satysfakcję i motywację do dalszego działania. To nie jest nasze główne źródło utrzymania dlatego łatwiej jest sprostać oczekiwania klientów. Tak przynajmniej uważam - dodaje Edward Wirkus.

Pierogarnia, która znajduje się przy Dworcowej do południa w minioną środę plasowała się na pierwszym miejscu w swojej kategorii. Prym w głosowaniu w kategorii Piekarnia Roku wiedzie natomiast Piekarnia Jurek, której punkt mieści się przy ulicy Gdańskiej w Bytowie. Dumą tej piekarni jest zdrowe i smaczne pieczywo.

- Jesteśmy firmą działającą nieustannie od 1992 roku. Proponujemy chleb na prawdziwym zakwasie bez dodawania tak zwanych „polepszaczy”. Wypiekamy pieczywo wyłącznie z naturalnych surowców. Staramy się oferować klientom pieczywo najlepszej jakości codziennie od 19 lat - twierdzi Jerzy Pepliński. - Tradycyjne formowane pieczywo z dodatkiem płatków ziemniaczanych cieszy się nieustannym powodzeniem, jak też chleb razowy wypiekany bez dodatków smakowych, czy barwnikowych, również na naturalnym zakwasie. Wierzymy, że duch czasu nie zabije tradycyjnego wypieku pieczywa, które jest tak ważne na naszym stole. Tradycja zobowiązuje - dodaje.

Drugie miejsce w tej kategorii zajmuje Piekarnia PSS Społem Spójnia z Miastka.

W kategorii Cukiernia/Kawiarnia Roku najwięcej głosów zdobyła dotychczas Kawiarnia Marysieńka, która znajduje się przy ulicy Kazimierza Wielkiego 2 w Miastku. Na drugiej i trzeciej pozycji kolejno Cukiernia Konkol z Bytowa oraz Cukiernia Jarzębińscy z Bytowa.


Sprawdź wszystkich kandydatów biorących udział w plebiscycie i głosuj na swoich faworytów!

MISTRZOWIE SMAKU | Pierwszy tydzień głosowania za nami. Wybierz najlepszych z najlepszych!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto