W kategorii Kucharz Roku najwięcej głosów nasi czytelnicy oddali na Mateusza Recę.
- Bardzo dobrze czuję się w zawodzie, który wykonuje. Ukończyłem szkołę zawodową. Zaraz po szkole byłem dwa lata na stanowisku szefa kuchni w restauracji Jaś Kowalski w Bytowie. Obecnie wyjechałem do pracy za granicą. W przyszłości marzy mi się otworzyć własną restaurację. Być może uda się to już w przyszłym roku - opowiada Mateusz Reca - Jestem też, zadowolony, że pracowałem w Jasiu
Kowalskim. Sporo się tam nauczyłem - dodaje.
Drugie miejsce w tej kategorii zajmuje Gabriela Hołota z Klubu Jaś Kowalski.
- Od pięciu lat pracuję w „Jasiu” nie jestem zawodowym kucharzem, tylko samoukiem. Wcześniej nie pracowałam w gastronomi, ale gotowanie to moja pasja - opowiada Gabriela Hołota. - Uwielbiałam je od dziecka. Pomagałam i organizowałam imprezy rodzinne. Bardzo lubię pracę w kuchni, sporo czasu
spędzam w naszej restauracji - dodaje kucharka. Gabrieli Hołocie ciężko jest stwierdzić jakie jest jej ulubione danie i te, które uwielbia gotować. - Jest tego mnóstwo. W restauracji przygotowujemy ciasta, potrawy mięsne, sałatki. Osobiście lubię polędwiczkę w sosie borowikowym, kaczkę, a moją ulubioną zupą jest rosół - wylicza kucharka - Oczywiście gotuję też w domu, bez tego ani rusz - dodaje.
Trzecie miejsce w kategorii Kucharz Roku roku zajmuje Andrzej Manski z Bistro Po Drodze w Bytowie.
Plebiscytową kategorię Kelner Roku od trzech tygodni prowadzi Barbara Cegieła, z Klubu Jaś Kowalski.
- U swojego szefa pracuję bardzo długo. Najpierw prowadził na ul. Sikorskiego mini bar z zapiekankami, hot dogami pizzą. Później szef otworzył na ul. Gdańskiej bar z gyrosem - też tam pracowałam. Następnie przeszłam do Jasia Kowalskiego, gdzie jestem kierownikiem zakładu i kelnerką. To już 23 lata w tej restauracji - opowiada Barbara Cegieła. - Jasiu to mój drugi dom, moje dziecko. Uwielbiam swoją pracę, bardzo cenię sobie kontakt z ludźmi - dodaje kelnerka.
Kolejne miejsca zajmują Olaf Konfederak Qltura Club i Magdalena Tramma z Pizzerii Roma.
W kategorii Restauracja Roku na pierwsze miejsce wysunęła się Naleśnikarnia Frykas w Bytowie. Drugą pozycję zajmuje Stacja Smaków z Bytowa a trzecie Klub Jaś Kowalski.
W kategorii Cukiernia Roku jak dotąd prowadzi Kawiarnia Pauza w Bytowie.
- Kawiarnia została otwarta w 2014 roku. Nie mamy dań restauracyjnych, ale oferujemy naszym klientom przekąski. Grillowane kanapki, sałatki, dodatkowo świeżo wyciskane soki - mówi właścicielka Joanna Ślusarz.
Kawiarnia otwarta jest od godziny 10 do 22. Oferuje przede wszystkim dobrą parzoną kawę.
- Mamy też mini drink bar. Wieczorami można przyjść do nas na drinka czy wino - mówi Joanna Ślusarz. - Odwiedzają nas też klienci zaopatrujący się w śniadania. Naturalnie mamy duży wybór kaw i herbat - dodaje właścicielka.
Tuż za nią kolejno uplasowały się Cukiernia Jarzębińscy i Qltura Club w Bytowie.
W kategorii Bar/ Jadłodajnia Roku jak dotąd najlepszy jest Bar Piccolo z Miastka ex aequo z Barem Gyros w Bytowie. Na kolejnych miejscach znalazły się Bar Mały i Pub Arena.
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?