Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dyniowy zawrót głowy. Tiramisu, gołąbki, a może leczo? (WIDEO)

Sylwia Lis
Sylwia Lis
Wideo
od 16 lat
Ponad 30 potraw zgłoszono do kulinarnego konkursu w Tuchomiu. Oczywiście dyniowego. Panie, a także jeden pan stanęli na wysokości zadania. Było na słodko i wytrawnie. A wiecie, że z dyni można zrobić tiramisu lub guacamole?

Dynia to wyjątkowe warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Pokazali to także uczestnicy tuchomskiego konkursu kulinarnego. Dodajmy, że dynia to samo zdrowie. Mało kalorii, sycąca i z błonnikiem. Podobno zapobiega zmarszczkom. A już nie wspominamy o potasie, cynku i witaminach.

- Jest zdrowa o czym przekonujemy się już od 12 lat - mówi Jerzy Lewi-Kiedrowski, wójt Tuchomia. - Tyle razy już to święto odbyło się w naszej gminie. Zaczynaliśmy pięcioma potrawami, dziś tych potraw jest 37. I jak można się przekonać z dyni można wyczarować niemal każdą potrawę. Smaczną i pozytywnie wpływającą na nasze zdrowie.

Tak więc, były serniki dyniowe, leczo, pasztety, babeczki, dżemy a nawet tiramisu oraz gołąbki. - Nikt dziś stąd nie wyjdzie głodny - śmiał się wójt.

W konkursie zgłoszono aż 37 potraw. Oceniano je w trzech kategoriach: słodkie, wytrawne, przetwory. Miejscowy zespół Sami Swoi umilał występami dyniową biesiadę, bo oczywiście degustacja to istotna część kulinarnego święta w Tuchomiu.

Po raz kolejny w kilku kategoriach nagrody otrzymała Beata Myszk z Kramarzyn. - Dynia to fajne sezonowe warzywo - mówi pani Beata. - Co roku staram się coś nowego przygotować, dziś było to dyniowe tiramisu, jest bardzo proste w przygotowaniu. Wiedzę czerpię z internetu, ale do każdego przepisu dodaję coś od siebie. Najwidoczniej to się sprawdza.

Wyniki konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z dyni

Jury w składzie: Krzysztof Berlikowski, Diana Krywiak, Łukasz Złotkowski, Mariola Jakacka, Jaromir Szroeder oceniło 15 potraw słodkich, 15 potraw wytrawnych oraz 7 dyniowych przetworów.

Kategoria potrawy słodkie:

1. Koło Gospodyń Wiejskich Tągowie Jeżyna – galaretki dyniowe – 59,5 pkt.
2. Beta Myszk – Kramarzyny – Dyniowe tiramisu – 58,5 pkt.
3. Koło Gospodyń Wiejskich Trzebiatkowa – Serniczki z dyni – 57,5 pkt.

Kategoria potrawy wytrawne:

1. Beata Myszk – Kramarzyny – pieczeń dyniowa z kaszą i warzywami – 59 pkt.
2. Marzena Lenc – Tuchomko – pasztet dyniowy z bułeczkami i sosem żurawinowym – 57,5 pkt.
3. Maria Jackiewicz – Szreder – pesto dyniowe „ Marysieńka” – 55 pkt.

Kategoria: dynia w przetworze

1. Beata Myszk – Kramarzyny – dżem z dyni z czekoladą i chili- 59 pkt.
2. Cukinia z ananasem – Koło Gospodyń Wiejskich Tągowie Jeżyna- 58,5 pkt.
3. Dżem dyniowy z przyprawami korzennymi - Koło Gospodyń Wiejskich Tągowie Jeżyna – 57 pkt.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dyniowy zawrót głowy. Tiramisu, gołąbki, a może leczo? (WIDEO) - Głos Pomorza

Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto