Jakie czasy, takie Święto Dyni w Tuchomiu. Jurorzy ocenili 16 potraw w trzech kategoriach| ZDJĘCIA+WIDEO

Maria Sowisło
Maria Sowisło

Wideo

Pomimo pandemii koronawirusa, w Tuchomiu zorganizowane zostało po raz 10 Święto Dyni. Było zdecydowanie skromniej niż zwykle, ale za to tradycyjnie pysznie. Najwięcej nagród za potrawy z dynią zgarnęło Koło Gospodyń Wiejskich w Trzebiatkowej.

Na stołach królowała dynia i nikt nie miał wątpliwości, że dzisiaj (8 października 2020 r.) głównym bohaterem jest właśnie to warzywo. I to w bardzo wyszukanych formach. Na talerzach była dynia jako dodatek do potraw wytrawnych, deserów i przetworów. Do konkursu zgłoszonych zostało w sumie 16 potraw, a wśród nich nalewka z dyni, pierogi z nadzieniem dyniowym, bułeczki z pesto dyniowym, jesienna nutella z dyni, kompot, konfitura, ciasta, a nawet tort. Wszystkie skosztowało jury w składzie Bożena Maciejewska, Diana Krywiak i Andrzej Borzyszkowski. Nie mieli łatwego zadania. Świadczyć może o tym fakt, że narada trwała ok. 20 min.

- Pod uwagę braliśmy przede wszystkim, ile w potrawach jest dyni, czy była na pierwszym miejscu, czy zdominowały ją inne składniki i smaki. Decyzja nie była łatwa

- stwierdziła Diana Krywiak.

Jurorom udało się dojść do porozumienia i okazało się, że podium w dwóch kategoriach zdominowały potrawy przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Trzebiatkowej. W kategorii mięs, przystawek i sałatek zajęły drugie miejsce za risotto z dynią i kurkami, a także trzecie za rukolę z ziarnami dyni. Pierwsze miejsce w tej kategorii przypadło bułeczkom (w kształcie dyni) z dyniowym pesto. Panie z Trzebiatkowej trzeci raz zgłosiły się po nagrodę za ciasto marchewkowo-dyniowe. To był numer jeden wśród ciast i deserów. Kolejne miejsca zajęły dyniowo-malinowa chmurka (ciasto) oraz ślimaczki dyniowe. W ostatniej kategorii – przetwory i konfitury – pierwsze miejsce przypadło kompotowi z dyni, drugie – nutelli jesiennej z dyni, a trzecie – konfiturze na odporność.
Jeśli ktoś myśli, że to koniec głównej roli dyni, to jest w błędzie. To warzywo królowało również na stoisku zielarskim Izabeli Kierel. Mało tego, pani Iza pokazała, jak w prosty sposób przygotować samodzielnie maseczkę na twarz czy błyszczyk ochronny do ust. Oczywiście z dyni.

Dodatkową atrakcją był występ zespołu Sami Swoi oraz poczęstunek przygotowany przez pracowników Centrum Międzynarodowych Spotkań w Tuchomiu. Podpłomyki z dynią, cebulą i fetą były „palce lizać”. Podobnie, jak deser z dyni, jabłek, sokiem z pomarańczy, imbirem, kardamonem, cynamonem i rodzynkami z dodatkiem kruszonki z migdałami. Już po samym opisie może łasuchom pociec ślinka.
Święto Dyni odbyło się w reżimie sanitarnym. Organizatorzy wielokrotnie przypominali o zakładaniu maseczek i uważaniu w kontaktach.
Organizatorami imprezy było Centrum Międzynarodowych Spotkań w Tuchomiu i Gminny Ośrodek Kultury.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie