Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na grzybobranie w powiecie bytowskim trwa w najlepsze. W lasach coraz więcej grzybiarzy

Redakcja
Sezon na grzybobranie w powiecie bytowskim trwa w najlepsze
Sezon na grzybobranie w powiecie bytowskim trwa w najlepsze Grzegorz Maliszewski
Na celowniku zbieraczy są nie tylko popularne kurki, borowiki i koźlaki, ale również nie mniej lubiane odmiany grzybów takie jak kanie, maślaki czy podgrzybki

Chociaż sezon na grzybobranie w powiecie bytowskim trwa w najlepsze, a leśnicy zapraszają wszystkich do odwiedzania lasów, warto zachować rozwagę podczas zbiorów. Istnieją bowiem takie gatunki grzybów, które są łudząco podobne do jadalnych odmian.

- Za przykład może tutaj pójść kania, którą można pomylić z muchomorem sromotnikowym – mówi Krzysztof Rudnik, zastępca nadleśniczego Nadleśnictwa Bytów. - Z borowikiem szlachetnym, a nawet z podgrzybkiem pomylić można również borowika szatańskiego. Apelujemy więc do wszystkich grzybiarzy, aby dokładnie zwracali uwagę na te grzyby, które wkładają do koszyków. Konsekwencje z zatrucia pokarmowego takim niejadalnym grzybem mogą być bardzo poważne. Grzyby zaczęły już rosnąć i ta tendencja utrzyma się jeszcze przez kilka tygodni. Ja osobiście znalazłem już kanie, a to przecież typowo jesienny grzyb – dodaje Rudnik.

Przeczytaj również o tym, jak na ulicy Miłej w Bytowie wcale nie jest miło

Bo grzyby, to dla wielu zbieraczy wyrafinowany przysmak. W opinii specjalistów nie posiadają one żadnych walorów odżywczych, a jedynie smakowe. Leśnicy radzą, żeby nie zbierać tych grzybów, których zwyczajnie nie jesteśmy pewni. Jeśli już jednak grzyb zostanie zebrany, to z pomocą mogą przyjść pracownicy Sanepidu. Każda osoba, która ma wątpliwości może zwrócić się do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej z prośbą o poradę. Pracownicy Sanepidu na miejscu ocenią przydatność grzybów do spożycia.

- Porady takie są bezpłatne - tłumaczy Anna Krefft, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytowie. - Na prośbę grzybiarza klasyfikator grzybów wydaje atest na grzyby świeże, poświadczający ich przydatność do spożycia - atest ważny jest 24 godziny. Co ważne grzybów nie wolno zbierać do woreczków foliowych lub nieprzemakalnych toreb z tworzywa sztucznego. Najlepiej zbierać je do wiklinowych koszyków lub łubianek. Grzybów nie wolno też zbyt długo przechowywać, należy spożyć je w dniu zebrania. Nie wolno jeść grzybów surowych lub niedogotowanych. Muszą być one ugotowane, uduszone lub usmażone.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto