Dyrekcja Zespołu Szkół Ekonomiczno – Rolniczych w Bytowie idzie z duchem czasu i największy nacisk kładzie na poziom kształcenia w placówce. Chociaż doskonale zdają sobie z tego sprawę uczniowie i nauczyciele, niewielu mieszkańców miasta ma świadomość tego, że uczniowie bez wychodzenia ze szkoły mogą praktycznie przygotowywać się do wykonywanego w przyszłości zawodu. W murach szkoły powstała Pracownia Obsługi Konsumenta, w której znajduje się profesjonalny bar i pokój hotelowy. Dyrektor bytowskiego ekonoma tłumaczy, że pomieszczenie zostało zaaranżowane z myślą o uczniach.
- Bodźcem do tego, żeby taka pracownia powstała w naszej szkole była zmiana podstawy programowej – tłumaczy Stanisław Kożyczkowski, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomiczno-Rolniczych. Dzięki temu uczniowie mogą teraz w profesjonalnych warunkach przygotowywać się do zawodu. Co ciekawe w pracowni mogą odbywać się egzaminy zawodowe, dzięki czemu uczniowie nie muszą wychodzić poza teren szkoły, aby taki obowiązkowy egzamin zaliczyć – dodaje dyrektor.
Zagospodarowane w celach szkoleniowych pomieszczenie stanowi gratkę nie tylko dla nauczycieli, ale także dla samych uczniów. Wyposażony w markowy sprzęt barek i pokój hotelowy pozwala przygotować przyszłych techników hotelarzy oraz techników żywienia i usług gastronomicznych do prawidłowego wykonywania swojego wyuczonego zawodu w przyszłości.
- Tak, jest to niecodzienne. Uczniowie z technikum hotelarskiego uczą się przygotowywać łóżka, posłania czy nawet zwijać ręczniki – mówi Marzena Wnuk Lipińska, nauczycielka ZSE-R w Bytowie. Na obsłudze konsumenta z kolei młodzież uczy się nakrywać stół czy parzyć kawę różnymi technikami.
Przeczytaj także o świątecznym przepisie uczniów z ZSE-R w Bytowie
Z relacji nauczycielki wynika, że uczniowie bardzo cieszą się na lekcje w Pracowni Obsługi Konsumenta, której uczą się także przygotowywać różnego rodzaju drinki, oczywiście bezalkoholowe. Potwierdzają to sami zainteresowani.
- W pracowni zajęcia są bardzo ciekawe. Mamy możliwość wykazania się i zastosowania w praktyce zdobytej podczas lekcji wiedzy. Uczymy się jak rozkładać naczynia na stole, serwetki na różne sposoby i parzyć profesjonalną kawę – twierdzi Aleksandra Kikcio, uczennica ZSE-R w Bytowie.
Przygotowanie smacznej kawy wcale nie jest takie łatwe. Wymaga to nie tylko zaangażowania, ale także odpowiedniego sprzętu, którym szkoła także dysponuje. Specjalnie dla uczniów organizowane są nawet specjalne warsztaty z udziałem znanych baristów, podczas których młodzież poznaje tajniki swojego zawodu.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?