Świąteczne pierniczki
Składniki
Ciasto: 500 g mąki, 250 g miodu, 75 g masła, pół szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki przyprawy korzennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier: 200 g cukru pudru, 3-4 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Miód i cukier oraz masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z przyprawami i kakao, a także z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać przestudzoną masę i rozmącone jajko. Wszystko zagnieść aż stanie się jednolitą i lśniącą masą. Odstawić na dwie godziny. Następnie rozwałkować na kawałki grubości 0,5 do 1 cm. Wycisnąć za pomocą świątecznych foremek kształty ciasteczek. Do pieczenia ułożyć ciasteczka na papierze do pieczenia na blasze, zachowując odstępy. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 5-10 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, tak aby powstał lukier. Upieczone ciasteczka udekorować lukrem.
– Ciastka najlepiej zrobić kilka dni przed podaniem, gdyż wtedy są najsmaczniejsze – radzą uczniowie. – Życzymy smacznego przy świątecznym stole.
Uwaga na mięso z salmonellą! Produkty wycofują Biedronka i Lidl