Głównym celem imprezy był pokaz i degustacja potraw. To jeden z etapów realizacji projektu, na który Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie otrzymało pieniądze z Lokalnej Grupy Rybackiej Pojezierze Bytowskie.
- Wydany zostanie też album, który będzie prezentował wielokulturowość naszego regionu. Ma on odwoływać się do kuchni - mówi Cezary Olbracht-Prondzyński, jeden z inicjatorów projektu.
Oprócz albumu w projekt wpisane jest stworzenie strony internetowej promującej obszar LGR oraz organizacja koła zainteresowań.
Zobacz na co pieniądze z LGR dostał zamek
- Emisariusze udali się w teren i wizytowali w domach. Bułgarzy, Ukraińcy, Rosjanie i osoby innych narodowości przygotowywali potrawy, które podziwialiśmy podczas spotkania - wyjaśnia profesor Obracht-Prondzyński.
W akcję zbierania przepisów od mieszkańców terenu bytowskiego włączyli się lokalni reporterzy.
- Oprócz Kaszubów, Niemców, Ukraińców i Polaków pojawiły się też osoby z krajów w pewnym sensie egzotycznych. Są to Duńczycy, Francuzi, Bułgarzy, Szwajcarzy oraz Skandynawowie - opowiada dziennikarz Sylwester Pięta.
LGR przekazało na ten projekt 98 tys. zł, tj. 85 proc. kosztów.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?