Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zebrali różnorodne przepisy kulinarne z naszgo regionu

Jolanta Zielonka
Na stole prezentowano smaki etnicznej kuchni
Na stole prezentowano smaki etnicznej kuchni JOZI
Wielość smaków i różnorodności tradycji kulinarnych obecnych na terenie LGR Pojezierze Bytowskie - to główny temat spotkania, które zebrało wiele osób o różnych narodowościach.

Głównym celem imprezy był pokaz i degustacja potraw. To jeden z etapów realizacji projektu, na który Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie otrzymało pieniądze z Lokalnej Grupy Rybackiej Pojezierze Bytowskie.
- Wydany zostanie też album, który będzie prezentował wielokulturowość naszego regionu. Ma on odwoływać się do kuchni - mówi Cezary Olbracht-Prondzyński, jeden z inicjatorów projektu.
Oprócz albumu w projekt wpisane jest stworzenie strony internetowej promującej obszar LGR oraz organizacja koła zainteresowań.

Zobacz na co pieniądze z LGR dostał zamek

- Emisariusze udali się w teren i wizytowali w domach. Bułgarzy, Ukraińcy, Rosjanie i osoby innych narodowości przygotowywali potrawy, które podziwialiśmy podczas spotkania - wyjaśnia profesor Obracht-Prondzyński.
W akcję zbierania przepisów od mieszkańców terenu bytowskiego włączyli się lokalni reporterzy.
- Oprócz Kaszubów, Niemców, Ukraińców i Polaków pojawiły się też osoby z krajów w pewnym sensie egzotycznych. Są to Duńczycy, Francuzi, Bułgarzy, Szwajcarzy oraz Skandynawowie - opowiada dziennikarz Sylwester Pięta.
LGR przekazało na ten projekt 98 tys. zł, tj. 85 proc. kosztów.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto