Uczniowie klas I-III Szkoły Podstawowej w Słosinku już doskonale wiedzą, że pieczony w ognisku ziemniak jest palce lizać. Że można z niego wykonać ludziki, zwierzaki, cudaki i co tylko podpowie wyobraźnia. Może też służyć jako rekwizyt w konkurencjach. A wszystko to z okazji Święta Pieczonego Ziemniaka. Uczniowie na placu apelowym wspólnie wzięli udział w klasowych „wykopkach”, podczas których zbierali ziemniaki na ziemniaczane ludki. Potem wspólnie rywalizowali w sportowych rozgrywkach. W tym samym czasie przyniesione z domu ziemniaki piekły się w ognisku. Po zajęciach sportowych dzieci zostały zaproszone do klas, gdzie wspólnie tworzyli jesienne cudaki z ziemniaków, kasztanów i żołędzi. Po skończonej pracy przyszedł czas, aby sprawdzić, czy ziemniaki już się upiekły. Ponoć smakowały wyśmienicie.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?