W ramach spotkania kulinarnego odbył się również konkurs kulinarny na najoryginalniejsze danie z dyni. Pierwsze miejsce zajęła Krystyna Rekowska wraz z dziewczynami z Masłowic Tuchomskich. Drugie miejsce wywalczyła Halina Chamier Gliszczyńska z Tągowia za tort dyniowy, natomiast trzecie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Trzebiatkowej za szynkę w sosie dyniowo -śliwkowym. Rywalizowali również najmłodsi uczestnicy imprezy. Ich zadaniem było przygotowanie najstraszniejszej dekoracji z wykorzystaniem dyni. Pierwsze miejsce zajął Nikodem Wysocki z Tuchomia, drugie Paulina Lipka z Kramarzyn, a trzecie miejsce przypadło Lenie Szreder z Tuchomia.
Przeczytaj również o konkursie na najlepszą nalewkę w Tuchomiu
Finałem spotkania była degustacja wszystkich potraw. Zanim jednak uczestnicy mogli nakarmić ciało było też coś dla ducha. Stefania Łączkowska-Malczewska wygłosiła referat o właściwościach odżywczych dyni, jej sposobie wykorzystania w kuchni, a natomiast Anna Balcerzak pokazała w jaki sposób zrobić placek dyniowy i zupę-krem z dyni. Święto dyni odbyło się w ramach projektu "Jazda Kulturalna" współfinansowanego przez "Partnerstwo Dorzecza Słupi".
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?