Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sanepid przestrzega przed zakupem chałwy z kaszubskiej firmy. Spożycie grozi zakażeniem Salmonellą

Lucyna Puzdrowska
Lucyna Puzdrowska
Jak informuje Sanepid, zamieszczone zdjęcia przedstawiają przykładowe etykiety produktów podlegających wycofaniu z obrotu.
Jak informuje Sanepid, zamieszczone zdjęcia przedstawiają przykładowe etykiety produktów podlegających wycofaniu z obrotu. Główny Inspektorat Sanitarny
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała trzy ostrzeżenia publiczne, informujące o wykryciu obecności Salmonelli w kilku kolejnych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez firmę Elis Ali Eski z Tuchomia w powiecie kartuskim. W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w tym zakładzie, do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności oraz nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku i ich zniszczenie.

Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, w wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 3 i 15 stycznia, wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez Elis Ali Eski w Tuchomiu.

- W trakcie kontroli stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych - informuje na oficjalnej stronie GIS. - W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów, bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz datami wcześniejszymi.

Zakaz dalszej produkcji i nakaz wycofania produktów z rynku

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności oraz nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku i ich zniszczenie.

Jak informuje dalej GIS, producent podjął już działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Tu znajdziesz informacje o zakażeniu Salmonellą

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto