Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraczki pruskie...
fot. pixabay

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Buraczki pruskie
Buraki ćwikłowe odmiany „Burak opolski” lub „Czerwona kula”, pokrojone w plastry, w zalewie octowej. Smak pikantny słodko-kwaśny, zapach bardzo przyjemny, aromatyczny z wyczuwalną nutą kminku.

Buraczki pruskie „Preussische Rote Beete” znane były przed II wojną światową. Według oryginalnego przepisu przygotowywane są z dodatkiem zalewy słodko-kwaśnej, która wykorzystywana jest także do innych potraw. Specjalne połączenie kminku z burakami sprawia, że buraczki pruskie mają niepowtarzalne walory smakowe. Produkt pochodzi z okolic Sztumu. Receptura przyrządzania Buraczków pruskich opiera się na produktach łatwo dostępnych na tych terenach (kminek uprawiano w ogrodach). Wyróżnikiem jest dość zaskakujące połączenie kminku i buraków.

Zobacz również

Zełenski zwolnił szefa Zarządu Ochrony Państwa. W tle plany zamachu na prezydenta

Zełenski zwolnił szefa Zarządu Ochrony Państwa. W tle plany zamachu na prezydenta

Kopernik ula i postrach dziewic. Co wiesz o Kluczborku - stolicy reggae? [QUIZ]

Kopernik ula i postrach dziewic. Co wiesz o Kluczborku - stolicy reggae? [QUIZ]

Polecamy

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Spotkanie z nią może źle się skończyć. Czy poparzenie pokrzywą jest zdrowe?

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło