MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Uszka do postnego barszczu

„Pół kwarty mąki posoliwszy, zagnieść niezbyt twardo z jajem i wodą. Rozwałkować cieniutko, pokrajać małe kwadraciki z ciasta i nakładać farsz z grzybów, zlepiając w trójkątne chusteczki, a potem złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce, aby wyglądało jak ucho świńskie. Przed podaniem barszczu, zgotować na kipiącej wodzie, a gdy wypłyną, włożyć do wazy.

Farsz do uszek

„Grzyby, które się na smak do barszczu gotowały, posiekać drobno, zasmażyć na maśle z cebulką i z dwiema łyżkami bułki tartej”.

Zobacz również

Spotkanie z Andrzejem Stasiukiem w Pińczowie. Pisarz opowiedział o najnowszej książce

NOWE
Spotkanie z Andrzejem Stasiukiem w Pińczowie. Pisarz opowiedział o najnowszej książce

Bus wypadł z drogi krajowej numer 79. Ranna jedna osoba [ZDJĘCIA]

Bus wypadł z drogi krajowej numer 79. Ranna jedna osoba [ZDJĘCIA]

Polecamy

Polscy drwale idą po rekord! Polish Trophy Stihl Timbersports w Buku

Polscy drwale idą po rekord! Polish Trophy Stihl Timbersports w Buku

Agugaga, czyli 10 ciekawostek o mowie niemowląt

Agugaga, czyli 10 ciekawostek o mowie niemowląt

Jakie szanse na Euro 2024 ma Polska? SI nie pozostawia złudzeń

Jakie szanse na Euro 2024 ma Polska? SI nie pozostawia złudzeń