4 z 12
Poprzednie
Następne
Oto najlepsze zalewy do ogórków. 10 przepisów, których mogłeś nie znać. Jak przygotować zalewę do ogórków? Sprawdź TOP 10! [28.07.2023 r.]
Ogórki "na słodko"
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)
Składniki na zalewę
1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody
Wykonanie
Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.