MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)...
fot. Pixabay

Oto najlepsze zalewy do ogórków. 10 przepisów, których mogłeś nie znać. Jak przygotować zalewę do ogórków? Sprawdź TOP 10! [28.07.2023 r.]

Ogórki "na słodko"

3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)

Składniki na zalewę

1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody

Wykonanie 

Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.

Zobacz również

Tragedia w Zagórzanach. Nie żyje czteroletnie dziecko, o życie walczy jego matka

Tragedia w Zagórzanach. Nie żyje czteroletnie dziecko, o życie walczy jego matka

Policjant ratował w Kielcach nieprzytomną kobietę. Trafiła do szpitala

Policjant ratował w Kielcach nieprzytomną kobietę. Trafiła do szpitala

Polecamy

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser