Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie tylko barszcz z uszkami! Jakie zupy podać w Wigilię? Sprawdź te przepisy

MM
Jakie zupy podajemy w Wigilię?
Jakie zupy podajemy w Wigilię? 123rf
Wigilia 2023 zbliża się wielkimi krokami, a wielu z nas pewnie już przygotowuje spis dań i robi zakupy. Jedni idą w klasykę, inni przygotowują świąteczne dania z nowoczesnym twistem. Zobaczcie nasze propozycje na wigilijne zupy!

Spis treści

Jaka zupa na Wigilię?

Dzień Wigilii, a więc 24 grudnia, jest dla katolików dniem postnym. Oznacza to, że tego dnia nie spożywają oni mięsnych potraw oprócz ryb. Dlatego także zupy podaje się w wersji nieco "odchudzonej". Najpopularniejszy jest oczywiście barszcz z buraków podawany z uszkami, czyli małymi pierożkami nadziewanymi grzybami. Nie jest to jednak jedyna opcja na ten dzień. Wiele osób serwuje na przykład zupę grzybową. Sprawdź, jakie jeszcze zupy podaje się w Wigilię!

Barszcz z uszkami

Klasyk nad klasyki. Najlepszy będzie zrobiony na domowym zakwasie z buraków. Do tego delikatne uszka, które możecie zrobić już dziś i zamrozić - zachwyty przy stole gwarantowane! Tutaj znajdziecie szczegółowy przepis na zakwas, barszcz, ciasto i farsz do uszek.

Zupa grzybowa

Wigilijną zupę grzybową tradycyjnie robi się z suszonych grzybów. W wielu domach podaje się ją zamiast barszczu. Ponieważ to zupa wigilijna, robi się ją, podobnie jak barszcz, na wywarze warzywnym zamiast mięsnego. Ważne, by wśród suszonych grzybów, użytych do jej przygotowania, znalazły się suszone borowiki. Oto przepis na pyszną zupę grzybową na Wigilię i nie tylko.

Zupa rybna

Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze w duchu zero waste! Do jej zrobienia możecie bowiem wykorzystać głowę wigilinego karpia i skrawki mięsa z jego oprawiania. Do tego duża ilość warzyw, przyprawy i mamy pyszną zupę rybną. Tutaj znajdziecie przepis na zupę rybną z karpia Kuby Tomaszczyka - zwycięzcy programu „MasterChef”.

Kwaśnica wigilijna

Zupa popularna głównie na Podhalu. Wersja wigilijna jest oczywiście bezmięsna. Do jej przygotowania będziecie potrzebować:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 8 rozmrożonych grzybów,
  • marchewkę lub dwie mniejsze,
  • 0,5 kg kapusty kwaszonej,
  • szklankę suszonych grzybów leśnych (i ugotowanych, nie wylewajcie wywaru!),
  • pietruszkę,
  • korzeń selera,
  • kilka wędzonych śliwek,
  • ew. łyżeczka słodkiej papryki,
  • bulion warzywny - ok. 1 l.

W garnku na oleju usmażcie: pokrojone w kostkę cebulę, selera, pietruszkę, plasterki czosnku, rozmrożone grzyby pokrojone w paski oraz ugotowane suszone grzyby. Na koniec dodajcie pokrojoną w plasterki marchew i doprawcie do smaku.

Odcedzoną kapustę (zostawcie sok) pokrójcie na mniejsze kawałki, zalejcie wodą i gotujcie do miękkości. Warzywa podsmażone dodajcie do bulionu warzywnego, potem kapustę wraz z wywarem, zamieszajcie.

Na koniec dla smaku możecie dodać wywar z grzybów lub sok z kapusty - wedle upodobań.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie tylko barszcz z uszkami! Jakie zupy podać w Wigilię? Sprawdź te przepisy - Dziennik Bałtycki

Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto