Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia kaszubska wraca na salony! Młodzież kościerskiego Ekonomika wie, jak zachwycić jej smakiem WIDEO

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Wideo
od 16 lat
Kuchnia Kaszub królowała w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie, popularnie zwanym Ekonomikiem. Odbył się tam konkurs kulinarny pod hasłem "Nowoczesna kuchnia kaszubska". Młodzież pokazała, że tradycyjne potrawy można przygotować w nowej odsłonie, a ich prace oceniała m.in. Sylwia Garska-Chmarycz, finalistka programu "MasterChef".

Nowoczesna kuchnia kaszubska w Kościerzynie

Kuchnia kaszubska jest zarówno prosta, smaczna jak i wyrafinowana o czym można się było przekonać podczas konkursu kulinarnego pod hasłem "Nowoczesna kuchnia kaszubska", który został zorganizowany w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie. Tegoroczna edycja była piętnastą i pokazała, że młodzieży nie kończą się pomysły, jak sprawić, by pokazać to co najlepszego w swojej ofercie kulinarnej mają Kaszuby, a jednocześnie zaskoczyć zupełnie nową odsłoną.

Sporo się działo na talerzach młodych kucharzy. Mięsa, ryby i pierogi przybierały nie raz fantazyjne formy. Jury, które oceniało poczynania młodzieży nie miało łatwego wyboru. W tym roku zasiadła w nim także Sylwia Garska-Chmarycz, finalistka programu "MasterChef", w którym zajęła II miejsce.

- Wracamy do tradycji kulinarnych, które znamy od dawna, czyli przepisów przekazywanych przez nasze babcie - mówiła Sylwia Garska-Chmarycz. - Mam wrażenie, że skończył się już etap pokazowych dań, show nad talerzami, płonących ogni, czy suchego lodu i małych porcji. Ludzie idąc do restauracji chcą zjeść porządne danie. W mojej restauracji mamy zasady, że klient musi wyjść najedzony, by dobrze nas wspominać. Nie tak jak dawniej to bywało, że przed pójściem do restauracji trzeba było coś zjeść, żeby nie czuć niedosytu. Stawiam na dużą, uczciwą porcję.

W rywalizacji startowało 15 zespołów. Wszystkie wykazały się kreatywnością i znajomością tematu.

Wyniki:

  • I miejsce zajął zespół z Bytowa w składzie: Szymon Nazarko i Oliwia Wójcik, który przygotował sandacza w zalewie octowej z surówką z selera, jabłek, orzechów i żurawiny podanego na carpaccio z buraka.
  • II miejsce - Wiktoria Lisakowska i Nikola Brant - pierogi z kapustą i grzybami
  • III miejsce - Julia Kryszewska i Roksana Leman - śledź po kaszubsku i deser "Siła Kaszubki".

- Cieszę się, że gościliśmy w naszej szkole tak zacnych fachowców gastronomi, jakimi są przedstawiciele Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jak również finalistka "MasterChefa" - mówi Jarosława Łoncka, dyrektor PZS nr 1 w Kościerzynie. - W tym roku w wydarzeniu wzięła udział również szkoła z Bytowa, która stanęła do rywalizacji razem z naszymi uczniami. Konkurs kulinarny o Puchar Starosty Powiatu Kościerskiego jest już naszą tradycją i zawsze wiąże się z wielkimi emocjami. Uczniowie nie tylko rywalizują przygotowując dania, ale także uczą się, ponieważ jury, które ocenia potrawy, dodatkowo tłumaczy, wyjaśnia, podpowiada. To zaś ma ogromne znaczenie w edukacji gastronomicznej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto