Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Ponad 700 osób startowało w Pucharze Polski w sumo w Kielcach [ZDJĘCIA]

Ponad 700 osób startowało w Pucharze Polski w sumo w Kielcach [ZDJĘCIA]

Duże głazy spadły na drogę w Ojcowie. Skały kruszą się i tworzą groźne sytuacje

Duże głazy spadły na drogę w Ojcowie. Skały kruszą się i tworzą groźne sytuacje

Polecamy

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Nawet 1000 zł mandatu. Za co możesz zapłacić w Tatrach największe kary?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje