Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kremowy sernik z masłem orzechowym bez pieczenia. Poznaj przepis wykonany na spodzie z ciastek. Znika do ostatniego okruszka

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Kremowy sernik z masłem orzechowym to fenomenalny deser dla miłośników fistaszków. Z tym prostym ciastem poradzą sobie nawet początkujący domowi cukiernicy. Spód ciasta wykonacie z rozkruszonych herbatników wymieszanych z masłem orzechowym, a delikatności masy serowej dostarczy wymieszanie serka twarogowego z ubitą bitą śmietaną. Zobacz przepis na łatwy sernik z masłem orzechowym.

W skrócie

Sernik z masłem orzechowym to przysmak idealny dla fanów orzechów. Jednak zanim go podacie gościom, warto się upewnić, że nikt ze zgromadzonych osób nie jest uczulony na orzeszki ziemne. Gotowy sernik z masłem orzechowym można ozdobić rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi i herbatnikami. Deser będzie smakować równie pysznie, gdy skorzystacie z ciastek cynamonowych lub pierników.

Sernik z masłem orzechowym na talerzu, w tle oprószone proszkiem kakowym
Kremowy sernik z masłem orzechowym bez pieczenia to szybki deser dla fanów orzeszków ziemnych. freepik.com/8photo/zdjęcie ilustracyjne

Sernik z masłem orzechowym – przepis na deser

Liczba porcji: na 10-12 kawałków.
Czas przygotowania: 30 minut + minimum 4 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników np.: owsianych, cynamonowych lub maślanych,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki masła orzechowego lub drobno zmielone orzeszki ziemne.

Składniki na masę serową:

  • 500 g serka twarogowego trzykrotnie mielonego,
  • 250 g masła orzechowego,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 3 g soli,
  • 4 g żelatyny + 30 ml wrzątku.

Jak zrobić sernik z masłem orzechowym?

Przygotowanie:

  1. Masło należy rozpuścić w garnku razem z masłem orzechowym na płynną masę. Następnie zamknięte w woreczku strunowym ciastka trzeba rozkruszyć przy pomocy wałka lub rozdrobnić w robocie kuchennym na drobny pył.
  2. Rozpuszczone masło należy połączyć z rozkruszonymi herbatnikami i wyłożyć nimi dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciastkami należy równomiernie wyłożyć dno i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby ciastka stwardniały.
  4. W tym czasie należy przygotować masę serową. W misce należy ubić masło orzechowe z cukrem pudrem do momentu uzyskania gładkiej masy.
  5. Następnie należy dodać trzykrotnie mielony twaróg, ekstrakt z wanilii, sól i całość połączyć na jednolitą konsystencję.
  6. Zimną śmietankę kremówkę należy ubić na sztywno, aż podwoi objętość. Żelatynę rozpuść w 30 ml gorącej wody. Dodaj do śmietany kremówki i połącz przy pomocy łopatki silikonowej.
  7. Do masy twarogowej trzeba dodać śmietankę kremówkę i mieszać, aż do uzyskania lekkiej konsystencji.
  8. Masę serową trzeba przełożyć na schłodzone dno z ciastek. Masę na sernik z masłem orzechowym należy dokładnie rozprowadzić i wyrównać.
  9. Sernik z masłem orzechowym trzeba wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc, aby stężał.

Sposób podania sernika z masłem orzechowym

Gotowy sernik można ozdobić polewą czekoladową lub zrobić lśniącą pomadę z 250 g kwaśnej śmietany, 20 g cukru trzcinowego i 100 g drobno pokrojonej mlecznej czekolady. Wystarczy w garnku o grubym dnie połączyć wymienione składniki i mieszać aż do rozpuszczenia na małym ogniu. Gotową pomadę należy wyłożyć na sernik z masłem orzechowym i odstawić do wystygnięcia.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kremowy sernik z masłem orzechowym bez pieczenia. Poznaj przepis wykonany na spodzie z ciastek. Znika do ostatniego okruszka - Strona Kuchni

Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto