Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs dla kół gospodyń wiejskich. Można wygrać 5 tys. zł. Inspiracją w przygotowywaniu dań ma być las

Maria Sowisło
Maria Sowisło
Maria Sowisło/archiwum
Do 30 września 2022 roku koła gospodyń wiejskich mogą zgłaszać swoje pomysły na dania z lasu do konkursu „Natura od kuchni”. Jego organizatorem są Lasy Państwowe. Do wygrania są granty w wysokości 5 tys. zł i publikacja przepisów w książce kucharskiej „Dzika kuchnia. Dobre z lasu”.

Najlepsze produkty to takie, które daje nam natura. Na próżno szukać cenniejszego ich źródła niż las. Naturalne produkty pochodzenia leśnego, zarówno te roślinne – owoce czy zioła, jak i zwierzęce – mięsa z dzika, jelenia czy sarny, to najlepszej jakości kategoria żywności spod znaku „bio”. Uzyskiwana bez nawożenia, środków ochrony roślin i sztucznych pasz, w najwyższym standardzie dobrostanu.

Wciąż jednak leśne produkty pozostają dla wielu mało znane, a dania z dziczyzny to już dla niektórych wręcz wiedza tajemna. Konkurs „Natura od kuchni” ma to zmienić. Z pomocą kół gospodyń wiejskich Lasy Państwowe upowszechnią wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.

– Panie z kół gospodyń wiejskich to liderki w swoich lokalnych społecznościach. Dynamiczne i poszukujące, odmieniają wizerunek współczesnej wsi. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie lasów i zrównoważonej gospodarce leśnej

– wyjaśnia Józef Kubica, p.o. dyrektora generalnego Lasów Państwowych. – Konkurs będzie premiować kreatywne pomysły, tak aby dotrzeć z promocją zdrowego leśnego odżywiania do jak najszerszego grona Polaków – dodaje.

Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 5 tys. zł netto.

Po zakończeniu konkursu organizator – Lasy Państwowe - planuje zebrać i wydać przepisy w publikacji „Dzika kuchnia. Dobre z lasu”. Wyjątkowa książka kucharska z lokalnymi recepturami wiejskich gospodyń będzie dostępna m.in. w formie darmowego pliku pdf, do pobrania ze strony Lasów Państwowych.

Wszystkie niezbędne informacje - regulamin, przebieg i wyniki konkursu – będą na bieżąco umieszczane na stronie internetowej organizatora TUTAJ. Udział w Konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2022 r.

„Dobre z lasu” czyli zdrowa żywność z polskich lasów to autorski projekt Lasów Państwowych promujący zdrową żywność pochodzącą z polskich lasów, czyli dziczyznę, miody oraz płody runa leśnego. Celem tego przedsięwzięcia jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności, korzystając z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii. Marka „Dobre z Lasu” firmuje produkty pochodzące z lokalnych źródeł i wspiera rynek przetwórstwa leśnych produktów niedrzewnych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto