Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najczęściej popełniane błędy podczas parzenia kawy. Jak zrobić idealną małą czarną?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W sklepach i palarniach dostępne są dwa gatunki kawy. To arabika i robusta. Ważne jest, aby dobrać ziarno do swojego gustu.
W sklepach i palarniach dostępne są dwa gatunki kawy. To arabika i robusta. Ważne jest, aby dobrać ziarno do swojego gustu. Krystian Dobuszyński/archiwum PolskaPress
Lubisz kawę? Wiele osób pije codziennie małą czarną, aby się rano rozbudzić lub dodać sobie energii w trakcie pracy. Jak prawidłowo parzyć kawę, by cieszyć się jej przyjemnym smakiem i wydobyć z niej to, co najlepsze? Jakich błędów unikać podczas robienia kawy? Zobacz nasze podpowiedzi.

Spis treści

Jakie błędy popełniamy podczas parzenia kawy?

Lubicie kawę, ale wciąż nie możecie uzyskać tego wymarzonego smaku podczas jej parzenia? Kupiliście droższą, ale wciąż nie jest tak dobra, jak byście chcieli. W tym artykule skupiamy się na najpopularniejszych metodach parzenia kawy w domu, czyli za pomocą kafetierki i przy użyciu tak zwanych alternatywnych metod parzenia kawy. Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas parzenia kawy.

Zły wybór gatunku ziarna kawy

Podstawowy błąd przy parzeniu kawy to wybór ziarna wbrew swoim upodobaniom smakowym. Chodzi przecież o to, by napój nie tylko dodał nam energii, ale też zachwycił nas aromatem i po prostu nam smakował. Największy wpływ na dobrze zaparzoną kawę mają:

  • wybór rodzaju ziarna,
  • stopień wypalenia i zmielenia.

Warto wiedzieć, że w sklepach dostępne są dwa gatunki kawy:

  • arabica
  • robusta.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć najczęściej popełniane błędy przy parzeniu kawy

Przyjęło się, że arabica jest szlachetniejsza w smaku i ma intensywniejszy aromat. Robusta jest bardziej kwasowa z silniej wyczuwalną goryczą. Nadaje się do espresso lub mieszanek parzonych w kawiarkach. Prawda jest taka, że ziarna arabiki mają mniej kofeiny niż robusta. Napar z arabiki lub robusty może być równie smaczny. Wszystko zależy od metody parzenia kawy, stopnia wypalania ziarna i zmielenia pod konkretną metodę. Warto posmakować obu gatunków i wybrać ten, który sprosta naszym indywidualnym preferencjom.

Źle dobrany stopień wypalenia ziarna do metody parzenia kawy

Częstym błędem jest wybieranie mocno wypalonych ziaren kawy do metod alternatywnych jej parzenia. Wśród alternatyw, czyli przelewowych metod parzenia kawy znajdują się drippery (w tym V60), french press, chemex i aeropressy. Te zaparzacze nazywane są alternatywnymi, ponieważ są przeciwieństwem metody ciśnieniowej, która stosowana jest w kawiarce. Na przykład w dripperach woda jest polewana na zmielone ziarna umieszczone w filtrze osadzonym na porcelanowym zaparzaczu. Najczęściej przypomina on filiżankę z dziurawym dnem. Woda może swobodnie spływać poprzez ziarna tworząc aromatyczny napar.

Do sposobów przelewowych najlepiej wybierać kawy palone w jasny lub średni sposób. Pozwoli to wychwycić niuanse smaku i aromatu, które są często wypisane na opakowaniu jako profil sensoryczny. Takie kawy dostępne są w małych palarniach kawy rozsianych po całej Polsce. Warto też dopytać specjalistów, np. baristów czy właścicieli kawiarni, jakie ziarna polecają pod konkretną metodę parzenia. Kawy o średnim i ciemnym wypaleniu będą idealne do kawiarki. Takie espresso będzie zastrzykiem energii na cały dzień.

Zbyt gorąca woda do kawy

Następnym błędem, który można spotkać, jest użycie zbyt gorącej wody. Bez względu na to, jaką kawę chcemy wypić, warto zapamiętać, aby nie zalewać jej wrzątkiem. Kawa w kawiarce powinna być wyłączona w momencie, gdy się zagotuje i wypłynie w całości. Taka woda jest bliska wrzątkowi i ma około 95° Celsjusza. Do parzenia kaw metodami alternatywnymi, w zależności od gadżetu, warto użyć wody o temperaturze około 84°- 96° Celsjusza. Ciekawostką jest, że temperatura wody przy metodzie dripa V60 zaczyna się już od 82°C.

Skoro mowa o wodzie, to warto też użyć wody źródlanej lub przefiltrowanej w specjalnych dzbankach. Twarda woda utrudnia rozwinięcie pełnej palety doznań wskazywanych przez producenta.

Niewłaściwa grubość zmielenia kawy

Jednym z błędów, które często powtarza się podczas parzenia kawy, jest niewłaściwa grubość jej zmielenia. Kawa parzona alternatywnymi metodami bazuje na średnio i grubo mielonych ziarnach. Do kawiarki natomiast dobrze jest używać drobnego lub średnio drobnego mielenia, aby uzyskać pełnię smaku i nie zablokować przepływu wody w urządzeniu Niestety widać to najlepiej w przypadku kawiarek, że kawa grubo zmielona nie będzie miała szansy rozwinąć swojego aromatu i smaku. Warto zapamiętać, że:

  • kawa zmielona do kawiarki przypomina strukturę suchego piasku lub drobny cukier,
  • kawa zmielona do aeropressu może być średniodrobna jak sól kuchenna, nie powinny to być bardzo grube kawałki,
  • kawa zmielona do dripperów może mieć konsystencję kryształków grubej soli,
  • kawa zmielona do french pressu (zwanego też prasą francuską) może mieć strukturę cukru kryształu.

Złe przechowywanie kawy

Ostatnim błędem, którego można uniknąć, jest złe przechowywanie kawy i np. trzymanie ziaren w lodówce. Niestety, wiele osób pamięta ten sposób z domu rodzinnego. Tłumaczą to faktem, że ich mamy mówiły, iż dzięki temu kawa zachowa dłużej swoją świeżość. Niestety kawa trzymana w lodówce łatwo wchłania zapachy jedzenia. Raczej nikt nie chce, aby filiżanka ulubionego napoju smakowała lub pachniała wędliną lub serami. Do przechowywania kawy lepiej użyć szczelnie zamykanego słoika. W specjalistycznych sklepach kawowych dostępne są pojemniki próżniowe, które pozwalają dłużej utrzymać aromat i zachować jej świeżość.

Źródło:

  • „Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie” autorstwa Iki Graboń, Wydawnictwo Otwarte

Podawaj napoje w pięknym szkle

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najczęściej popełniane błędy podczas parzenia kawy. Jak zrobić idealną małą czarną? - Strona Kuchni

Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto