MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej z krokosza barwierskiego (ang. safflower oil) ma...
fot. 12019/pixabay.com

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej krokoszowy

Olej z krokosza barwierskiego (ang. safflower oil) ma neutralny smak i można podgrzewać go nawet do 220 stopni Celsjusza.

Zawiera najwyżej kilkanaście procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – związków, które przy ogrzewaniu łatwo przekształcają się do wolnych rodników i rakotwórczych substancji.

W kuchni stosowane są odmiany krokosza bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, na których można bez obaw podsmażać różne produkty.

Zobacz również

Faktoria Kultury w Pruszczu ruszyła. Sara James porwała uczestników koncertu | WIDEO

Faktoria Kultury w Pruszczu ruszyła. Sara James porwała uczestników koncertu | WIDEO

Toruń. Koncert dla Flisaka na Rynku Staromiejskim

NASZ PATRONAT
Toruń. Koncert dla Flisaka na Rynku Staromiejskim

Polecamy

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Ospa w natarciu. WHO: nowy szczep jest „niezwykle niepokojący”

Fala upałów dotarła nad Pomorze. Policjanci ostrzegają!

Fala upałów dotarła nad Pomorze. Policjanci ostrzegają!