MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Powstał nowy parking przy Parku Oruńskim. Ułatwi życie mieszkańcom i turystom

Powstał nowy parking przy Parku Oruńskim. Ułatwi życie mieszkańcom i turystom

Piękne ostrowczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

Piękne ostrowczanki w wiosennych strojach. Podoba się Wam ich styl? [ZDJĘCIA]

Polecamy

To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

O TYM SIĘ MÓWI
To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

Drutex w Rzymie pokazał swoje Iglo. I wzbudził sensację

Drutex w Rzymie pokazał swoje Iglo. I wzbudził sensację

Przegląd tygodnia od 12.05 w Bytowie

Przegląd tygodnia od 12.05 w Bytowie