"Danie Wspólnych Chwil" - pod takim hasłem zorganizowano uroczystą Wigilię dla seniorów i osób samotnych. O potrawy zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Parchowa.
- Pomogła nam w tym fundacja Biedronki, gdzie na ten cel dostaliśmy bon na zakup żywności, z której przygotowywaliśmy ten poczęstunek - mówi Sława Wrycz-Rekowska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Parchowie. - Był czas na rozmowy, kolędy, a także plany na przyszłość. Dziękujemy seniorom za przybycie, a teraz spróbujemy dotrzeć do osób, które nie mogły do nas zawitać z różnych przyczyn przeważnie zdrowotnych.
Na stole nie zabrało pierogów, ryb i świątecznego barszczu świątecznego. Pani Krystyna z Koła Gospodyń Wiejskich z Parchowa zdradza sekret na najpyszniejszy barszcz. - Podstawą jest zakwas z buraków, który przygotowujemy kilka dni przed świętami - mówi. - Buraki pokrojone w plastry zalewamy wodą z wolą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i czosnek - wyjaśnia. - Czekamy kilka dni, aż wszystko się ukisi. Potem gotowy zakwas dodajemy do wywaru z warzyw, przyprawimy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podgrzewamy, w żadnym razie nie gotujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?