– W lipcu jeszcze pracowaliśmy i przerobiliśmy 140 ton mrożonej szproty, ale teraz zamykamy produkcję. Powód to brak surowca. Poza tym musimy się poważnie zastanowić czy nadal produkować mączkę rybną, bo stało się to nieopłacalne – mówi Lechosław Borkowski, właściciel firmy Ekbork.
Biznesmen przyznaje, że po proteście mieszkańców i kontrolach urzędników firma zainwestowała w zmniejszenie emisji brzydkich zapachów.
– Musieliśmy wykonać wiele badań. Unowocześniliśmy filtry. Teraz wszystko jest w porządku, ale zakład stoi. Musieliśmy też zwolnić pracowników – wyjaśnia właściciel.
Informację o wstrzymaniu produkcji otrzymała także gmina Czarna Dąbrówka. – W piśmie nie napisano na jaki czas produkcja mączki rybnej będzie wstrzyma – podkreśla Władysław Ulanowski, zastępca wójta gminy Czarna Dąbrówka.
O zamknięciu zakładu dowiedział się także sołtys Czarnej Dąbrówki. Ma żal, że władze gminy nie poinformowały o tym mieszkańców.
– To bardzo ważna informacja. Powinna się pojawić na tablicach ogłoszeń, przynajmniej w Podkomorzycach, które walczyły z brzydkimi zapachami – mówi Józef Natkaniec.
Władze gminy na razie nie przewidują informowania społeczeństwa w ten sposób. – Nie zamierzaliśmy tego robić, bo nie wiem czy nam wolno. W środę będzie radca prawny. Skonsultuję z nim taki sposób przekazywania informacji – dodaje Ulanowski.
Wstrzymanie produkcji nie oznacza, że nie będzie wznowiona. Firma ma ważne pozwolenie.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?