Dwa ekologiczne produkty z powiatu bytowskiego nagrodzone w konkursie „Weki z pomorskiej spiżarni”

Maria Sowisło
Maria Sowisło
fot. z arch. Kaszubskie Zioła
Udostępnij:
Właścicielka gospodarstwa w powiecie bytowskim nagrodzona została za naturalne przetwory. Komisja konkursu „Weki z pomorskiej spiżarni” nie mogła się nachwalić napoju wzmacniającego z pietruszką i konfitury z płatków róży. Oba produkty powstały pod okiem Bożeny Ogar-Ekiert z Łąkiego prowadzącej działalność rolniczą Kaszubskie Zioła w Łąkiem w gminie Studzienice.

Do tegorocznej edycji konkursu "Weki z pomorskiej spiżarni", w sześciu kategoriach zgłoszono łącznie 37 produktów, a 32 z nich zakwalifikowały się do oceny. Co ważne, wszystkie produkty przygotowane zostały z surowców roślinnych lub zwierzęcych. Jurorzy oceniali przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy. Jednym z kryteriów było to, aby co najmniej 50 procent użytych w produkcji składników pochodziło z własnego gospodarstwa.

Zgłoszone do konkursu produkty oceniało jury, które tworzyli eksperci, przedstawiciele urzędu marszałkowskiego oraz podmiotów współpracujących z Jednostką Regionalną Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

- Dzięki konkursowi poznałam bardzo ciekawe produkty tworzone przez wielu pasjonatów z naszego województwa. Wiecie jak bardzo lubię promować miejsca, które dbają o naszą regionalność. Jestem pod ogromnym wrażeniem jak zdolne i pomysłowe osoby mamy w naszym pomorskim (...). Wszystkim wygranym natomiast szczerze gratuluję! Wasze produkty są naprawdę fantastyczne! Moi drodzy czytelnicy produkty z poniższej listy są naprawdę niesamowite! Wiele z nich bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło i miałabym ochotę wszystkie wygrane miejsca odwiedzić i wyściskać i pogratulować osobiście wszystkim twórcom

- napisała na sowim blogu kulinarnym Klaudia Sroczyńska z dusiowakuchnia.pl, która była członkiem jury.

Z powiatu bytowskiego nagrody trafiły do jednego gospodarstwa – Kaszubskie Zioła w Łąkiem w gminie Studzienice. W przyszłym roku Bożena Ogar-Ekiert będzie świętować 10-lecie działalności.

- Bardzo się cieszymy z nagród, tym bardziej że zgłosiłyśmy ulubione produkty naszych klientów

– mówi pani Bożena i dodaje, że od trzech lat firma rozkwita. A to za sprawą wkroczenia w XXI wiek. Kaszubskie Zioła można już znaleźć w internecie i na portalach społecznościowych. O to dba córka Grażyna. - To nam dało duży rozwój. Klientów mamy w całym kraju. I nie są to, jak do tej pory detaliści, ale tez firmy które przed świętami chcą zrobić swoim pracownikom i klientom prezenty – zaznacza pani Bożena, która nie ukrywa że prowadzi również warsztaty tematyczne.

- Zielarstwem i produktami naturalnymi interesuje się coraz więcej osób. Robiłam nawet taki tematyczny wieczorek panieński

– zdradza Ogar-Ekiert.

Rodzina Ekiertów na Kaszuby przeprowadziła się 15 lat temu ze Śląska. Wówczas też w małym, bo 15-hektarowym, gospodarstwie miała się odbywać produkcja na własne potrzeby. Zainteresowanie zweryfikowało plany.

- Teraz zastanawiam się, gdzie to wszystko pomieścić, bo parter mamy cały zajęty na potrzeby działalności. A to nie jest mało metrów, bo 150 – mówi pani Bożena.

Dzisiaj rolniczka, wcześniej aktor lalkarz, marzy by zielarstwem zarazić swoje wnuczki i… wyjechać na narty.

- Marzy mi się więcej spokoju, bo pandemia bardzo nas ograniczyła. Dziś wracam z trzeciej dawki szczepionki i nie wiem, czy w tym roku mogę planować wyjazd na narty. Wszystkim nam przydałoby się więcej spokoju

– mówi właścicielka gospodarstwa Kaszubskie Zioła w Łąkiem w gminie Studzienice.

Laureaci otrzymali nagrody finansowe. Organizatorem konkursu był Zarząd Województwa Pomorskiego.

Wyniki konkursu „Weki z pomorskiej spiżarni” - edycja 2021 r.

Kategoria produkty i przetwory mięsna i rybne:

  1. Węgorz w galarecie słodko – kwaśnej – M-Fish Marcin Bochra, Dzierzgoń, powiat sztumski

Kategoria produkty mleczne:
Wypasiony ser w oleju – Wypas u Tośka Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski
Kozie kulki od Anulki – Makowa Koza Anna Krużycka, Cieciorka, powiat starogardzki

Kategoria produkty pszczelarskie:

  1. Miód z kurkumą i imbirem – Pasieka Stacjonarna Jan Freda, Pszczółki, powiat gdański
  2. Miód gryczany z Kaszub – Pasieka na Kaszubach Witold Kalkowski, Dzierżążno, powiat kartuski
  3. Miód z wiśnią – Miodolandia Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański

Kategoria przetwory owocowe:

  1. Powidła z mirabelek z kardamonem – Ekostodoła Aneta i Jarosław Kułynyczowie, Koczała, powiat człuchowski
  2. Konfitura z płatków róży – Kaszubskie Zioła Bożena Ogar-Ekiert Pasieka, Łąkie, powiat bytowski
  3. Bio dżem jagoda kamczacka – Jagodowe Marzenie Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski

Kategoria przetwory warzywne:

  1. Napój wzmacniający z pietruszką – Kaszubskie Zioła Bożena Ogar-Ekiert Pasieka, Łąkie, powiat bytowski
  2. Bio zakwas z buraków – Gospodarstwo Ekologiczne Jawory Grzegorz Bartosiewicz, Jawory, powiat słupski
  3. Papryczki antipasti w oleju porowym – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy Marlena Jaworski, Janówka, powiat malborski

Kategoria oleje i octy:

  1. Olej konopny – tłoczony na zimno – Katarzyna i Rafał Mładanowicz, Rzeczenica, powiat człuchowski
  2. Olej porowy – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy Marlena Jaworski, Janówka, powiat malborski
  3. Ekologiczny olej konopny – Ekostodoła Aneta i Jarosław Kułynyczowie, Koczała, powiat człuchowski

Radosław Fogiel o komisji śledczej ws. Pegasusa w Sejmie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie