Do tegorocznej edycji konkursu "Weki z pomorskiej spiżarni", w sześciu kategoriach zgłoszono łącznie 37 produktów, a 32 z nich zakwalifikowały się do oceny. Co ważne, wszystkie produkty przygotowane zostały z surowców roślinnych lub zwierzęcych. Jurorzy oceniali przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy. Jednym z kryteriów było to, aby co najmniej 50 procent użytych w produkcji składników pochodziło z własnego gospodarstwa.
Zgłoszone do konkursu produkty oceniało jury, które tworzyli eksperci, przedstawiciele urzędu marszałkowskiego oraz podmiotów współpracujących z Jednostką Regionalną Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
- Dzięki konkursowi poznałam bardzo ciekawe produkty tworzone przez wielu pasjonatów z naszego województwa. Wiecie jak bardzo lubię promować miejsca, które dbają o naszą regionalność. Jestem pod ogromnym wrażeniem jak zdolne i pomysłowe osoby mamy w naszym pomorskim (...). Wszystkim wygranym natomiast szczerze gratuluję! Wasze produkty są naprawdę fantastyczne! Moi drodzy czytelnicy produkty z poniższej listy są naprawdę niesamowite! Wiele z nich bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło i miałabym ochotę wszystkie wygrane miejsca odwiedzić i wyściskać i pogratulować osobiście wszystkim twórcom
- napisała na sowim blogu kulinarnym Klaudia Sroczyńska z dusiowakuchnia.pl, która była członkiem jury.
Z powiatu bytowskiego nagrody trafiły do jednego gospodarstwa – Kaszubskie Zioła w Łąkiem w gminie Studzienice. W przyszłym roku Bożena Ogar-Ekiert będzie świętować 10-lecie działalności.
- Bardzo się cieszymy z nagród, tym bardziej że zgłosiłyśmy ulubione produkty naszych klientów
– mówi pani Bożena i dodaje, że od trzech lat firma rozkwita. A to za sprawą wkroczenia w XXI wiek. Kaszubskie Zioła można już znaleźć w internecie i na portalach społecznościowych. O to dba córka Grażyna. - To nam dało duży rozwój. Klientów mamy w całym kraju. I nie są to, jak do tej pory detaliści, ale tez firmy które przed świętami chcą zrobić swoim pracownikom i klientom prezenty – zaznacza pani Bożena, która nie ukrywa że prowadzi również warsztaty tematyczne.
- Zielarstwem i produktami naturalnymi interesuje się coraz więcej osób. Robiłam nawet taki tematyczny wieczorek panieński
– zdradza Ogar-Ekiert.
Rodzina Ekiertów na Kaszuby przeprowadziła się 15 lat temu ze Śląska. Wówczas też w małym, bo 15-hektarowym, gospodarstwie miała się odbywać produkcja na własne potrzeby. Zainteresowanie zweryfikowało plany.
- Teraz zastanawiam się, gdzie to wszystko pomieścić, bo parter mamy cały zajęty na potrzeby działalności. A to nie jest mało metrów, bo 150 – mówi pani Bożena.
Dzisiaj rolniczka, wcześniej aktor lalkarz, marzy by zielarstwem zarazić swoje wnuczki i… wyjechać na narty.
- Marzy mi się więcej spokoju, bo pandemia bardzo nas ograniczyła. Dziś wracam z trzeciej dawki szczepionki i nie wiem, czy w tym roku mogę planować wyjazd na narty. Wszystkim nam przydałoby się więcej spokoju
– mówi właścicielka gospodarstwa Kaszubskie Zioła w Łąkiem w gminie Studzienice.
Laureaci otrzymali nagrody finansowe. Organizatorem konkursu był Zarząd Województwa Pomorskiego.
Wyniki konkursu „Weki z pomorskiej spiżarni” - edycja 2021 r.
Kategoria produkty i przetwory mięsna i rybne:
- Węgorz w galarecie słodko – kwaśnej – M-Fish Marcin Bochra, Dzierzgoń, powiat sztumski
Kategoria produkty mleczne:
Wypasiony ser w oleju – Wypas u Tośka Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski
Kozie kulki od Anulki – Makowa Koza Anna Krużycka, Cieciorka, powiat starogardzki
Kategoria produkty pszczelarskie:
- Miód z kurkumą i imbirem – Pasieka Stacjonarna Jan Freda, Pszczółki, powiat gdański
- Miód gryczany z Kaszub – Pasieka na Kaszubach Witold Kalkowski, Dzierżążno, powiat kartuski
- Miód z wiśnią – Miodolandia Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański
Kategoria przetwory owocowe:
- Powidła z mirabelek z kardamonem – Ekostodoła Aneta i Jarosław Kułynyczowie, Koczała, powiat człuchowski
- Konfitura z płatków róży – Kaszubskie Zioła Bożena Ogar-Ekiert Pasieka, Łąkie, powiat bytowski
- Bio dżem jagoda kamczacka – Jagodowe Marzenie Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski
Kategoria przetwory warzywne:
- Napój wzmacniający z pietruszką – Kaszubskie Zioła Bożena Ogar-Ekiert Pasieka, Łąkie, powiat bytowski
- Bio zakwas z buraków – Gospodarstwo Ekologiczne Jawory Grzegorz Bartosiewicz, Jawory, powiat słupski
- Papryczki antipasti w oleju porowym – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy Marlena Jaworski, Janówka, powiat malborski
Kategoria oleje i octy:
- Olej konopny – tłoczony na zimno – Katarzyna i Rafał Mładanowicz, Rzeczenica, powiat człuchowski
- Olej porowy – Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie Jaworscy Marlena Jaworski, Janówka, powiat malborski
- Ekologiczny olej konopny – Ekostodoła Aneta i Jarosław Kułynyczowie, Koczała, powiat człuchowski
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?