Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli łagodnie obniżających ciśnienie tętnicze krwi. Zawdzięczają to znacznej zawartości potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza obrzęki oraz wspiera walkę z cellulitem wodnym. Te właściwości wykazuje nie tylko surowy burak, ale również sok, zakwas i barszcz czerwony.

Zobacz również

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Odkryj tajemnice zrujnowanego dworu myśliwskiego w Jaskulinie

Odkryj tajemnice zrujnowanego dworu myśliwskiego w Jaskulinie

Polecamy

Dwadzieścia dwie osoby zdawały maturę z języka kaszubskiego

Dwadzieścia dwie osoby zdawały maturę z języka kaszubskiego

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!

Czy warto jeść granaty? Jakie właściwości mają te owoce?

Czy warto jeść granaty? Jakie właściwości mają te owoce?