Co zrobić z jagodami? Najlepsze przepisy z jagodami. Zobacz co proponuje Okrasa, Gessler, Starmach
Ciasto z jagodami Anny Starmach
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
300 g jagód
200 g konfitury malinowej
Beza
120 g cukru
4 białka
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszać, podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażarki, większą do lodówki.
Po 30 minutach wyjąć i rozwałkować. Przełożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i piec 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć z piekarnika. Posmarować konfiturą, posypać jagodami.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Pianę wyłożyć na owoce.
Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim pianę.
Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach.
źródło: aniastarmach.pl