MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele...
fot. peteers/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone jajka

Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele kontrowersji. Najnowsze badania wykazały, że wpływ jajek na poziom cholesterolu we krwi jest niewielki. Jednak w Polskiej kuchni jajka często spożywane są w towarzystwie smażonego boczku lub kiełbasy, które w znaczący sposób wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi.

U osób chorujących na miażdżycę, cukrzycę lub hiperlipidemię nie zaleca się spożywania więcej niż jednego jajka dziennie. Należy pamiętać, że potrawy mączne, takie jak naleśniki, również często mają w swoim składzie jajko.

Zobacz również

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Wypadek z udziałem karetki w Lublinie. Osiem osób trafiło do szpitala

Wystawa 57 historycznych fotografii Pawła Pierścińskiego

Wystawa 57 historycznych fotografii Pawła Pierścińskiego

Polecamy

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Noc Kupały 2024. Kiedy odbędzie się święto magii i ognia?

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach