Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
848 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Chrupiące ciastka z migdałami. Poznaj przepis na włoskie cantuccini
Cantuccini to ciastka popularne we Włoszech. Dzięki podwójnemu pieczeniu powstają słodkie sucharki. Taka metoda przygotowania sprawia, że specjał można długo...
Pyszna babka cytrynowa na drożdżach. To prawdziwy klasyk na Wielkanoc
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznej babki drożdżowej. Tym razem proponuję zrobić babkę cytrynową. Taki wypiek ma orzeźwiający smak i obłędny...
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Sprawdź znaczenie pokarmów w Wielką Sobotę
Święconka, czyli tradycja zanoszenie do kościoła koszyczka wielkanocnego, jest mocno zakorzeniona w polskiej kulturze. W Wielką Sobotę zwyczajowo idziemy na...
Babka baranek cytrusowy. Ten wypiek powala smakiem i wyglądem!
Pyszna babka baranek cytrusowa to ciasto z niespodzianką. Po rozkrojeniu można zobaczyć ukrytego we wnętrzu baranka z ciasta kakaowego. Taki wypiek można podać...
Świąteczna babka majonezowa. Tę babkę zrobisz ekspresowo i na ostatnią chwilę
Majonez to składnik obowiązkowy na wielkanocnym stole. Ten tradycyjny sos można z powodzeniem wykorzystać do upieczenia świątecznego ciasta. Proponujemy zrobić...
Wyjątkowy mazurek z kremem tahini i solonym karmelem. To ciasto jest obłędne!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kruchego mazurka. Ile domowych cukierników, tyle pomysłów na przygotowanie tradycyjnego ciasta. Tym razem proponujemy...
Kiełbaski zapiekane w cieście. Takim daniem zaskoczysz gości
Kiełbaski zapiekane w cieście to przysmak pochodzący z kuchni brytyjskiej. Znane są pod nazwą „toad in the hole”, czyli ropucha w jamie. Zazwyczaj kiełbaski...
Fenomenalny sernik królewski. Ten deser zawsze wychodzi
Sernik królewski to prawdziwy rarytas. Kruche, kakaowe ciasto z tradycyjną masą serową i kakaową kruszonką smakuje wyśmienicie. Mam dla ciebie niezawodny...
Jedyna taka zupa na Wielkanoc. Zobacz przepis na apetyczny barszcz biały
Barszcz biały to dla wielu ulubiona potrawa przygotowywana na Wielkanoc. Wyśmienicie smakuje podana z jajkiem ugotowanym na twardo i białą kiełbasą. Mam dla...
Babka pomarańczowa na Wielkanoc. To ciasto zachwyci domowników i gości
Pyszna babka pomarańczowa z sokiem pomarańczowym to rozkosznie smakuje i elegancko wygląda. Deser polany roztopioną czekoladą będzie ozdobą stołu. Takie ciasto...