Spis treści
Winogrono - co to za owoc?
Winogrono to owoc (jagoda) roślin z rodziny winoroślowatych, głównie winorośli właściwej. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać. Główne produkty spożywcze uzyskiwane z winogron to: dżem, sok, galaretka, wino, wyciąg z pestek winogron, rodzynki, ocet winny i olej z pestek winogron.
Obecnie uprawia się winorośl prawie na całym świecie, a jednym z najbardziej znanych pod tym względem regionów jest basen Morza Śródziemnego. Winogrona dzieli się na jasne i ciemne. Rosną w charakterystycznych kiściach.
Dlaczego warto jeść winogrona?
Winogrona warto spożywać z wielu powodów. To bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów: witaminy C, A oraz witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, magnezu, wapnia, cynku, miedzi i żelaza. To także jeden z niewielu owoców, który zawiera jod.
Winogrona mają zaledwie 67 kalorii w 100 gramach. 82% tego owocu to woda, więc dodatkowo nawadnia nasz organizm. Są dość słodkie, więc mogą być zdrową przekąską, która zastąpi słodycze. Zawarty w winogronach cukier gronowy sprzyja pracy układu krążenia. Dzięki dużej zawartości bioflawonoidów winogrona pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które nie tylko odpowiadają za starzenie się, ale i wywołują choroby nowotworowe. Potas wspomaga pracę nerek. Owoce te są także bogate w błonnik, a więc wspomagają pracę jelit.
Kto nie powinien jeść winogron?
Ponieważ winogrona są dosyć słodkimi owocami, powinny na nie uważać osoby z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym oraz cukrzycą, ponieważ spożywane w zbyt dużych ilościach mogą one powodować niebezpieczny wzrost poziomu cukru we krwi.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?