Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy pomorskiej kuchni: Placki ziemniaczane szultowe z pudliszkowym gulaszem z kaszubskimi ogórkami kiszonymi, czyli przepis Leszka Szymczaka z Bytowa

Leszek Literski
Kontynuujemy nasz cykl kulinarny. Dziś przepis podaje Leszek Szymczak z Bytowa. – Gdy kończę pracę o 15.00, już o 15.15 serwuję dzieciom wracającym ze szkoły moje placki z gulaszem. Prawda, że proste! Smacznego – poleca Szymczak. Zachęcamy Państwa do nadsyłania własnych przepisów. Zgłoszenia można wysyłać drogą e-mailową na adres [email protected] lub listownie do naszej redakcji w Bytowie, ul. Wojska Polskiego 2, 77-100 Bytów, albo do Miastka, ul. Kazimierza Wielkiego 7, 77-200 Miastko. Należy też podać swoje imię i nazwisko oraz numer kontaktowy. Najlepsze receptury zostaną opublikowane nie tylko w „DPB”, ale i w atlasie kulinarnym Pomorza.

Placki ziemniaczane szultowe z pudliszkowym gulaszem z kaszubskimi ogórkami kiszonymi na talerzu.

Ostatnio bardzo zasmakowało domownikom danie zwane popularnie „plackiem po węgiersku” (na 4 osoby). Aby je wykonać wg mojego „przepisu” potrzeba ok 5 minut.

Niezbędne składniki:
12 placków (gotowych) ziemniaczanych. Oszczędzamy czas i paluchy na struganie i przecieranie kartofli.
2. Gotowy gulasz w słoiczku „Pudliszek” do kupienia w każdym spożywczaku.
3. Ogórek kiszony

Sposób przyrządzenia:

Po przyniesieniu produktów do domu, słoiczek z gulaszem wlewamy do garnka i odgrzewamy parę minut na ogniu, placki wędrują w tym czasie do mikrofalówki. Kiedy poszczególne składniki dania się podgrzewają, kroimy ogóreczek i nakrywamy do stołu.

PS.  W niedzielę, kiedy mamy z żoną więcej czasu na pichcenie, na stole pojawia się w porze obiadowej nasze ulubione danie: gotowana kurs z ryżem i białym sosem...mmm....pycha.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepisy pomorskiej kuchni: Placki ziemniaczane szultowe z pudliszkowym gulaszem z kaszubskimi ogórkami kiszonymi, czyli przepis Leszka Szymczaka z Bytowa - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na bytow.naszemiasto.pl Nasze Miasto